Vakantie Algerije

Vakantiemogelijkheden Algerije

Offerte vakantie Algerije? Klik hier



 

Van alle gekoloniseerde landen in Afrika verkreeg Algerije relatief laat pas de onafhankelijkheid. Het werd in 1962 van Frans gebied tot zelfstandige staat en dat heeft het land bijna de kop gekost. Ruim één miljoen Fransen repatrieerden en de Algerijnen in Frankrijk, inmiddels gewend aan betere levensomstandigheden en onderwijs, vertikten het naar het vaderland terug te keren en Frankrijk drong niet aan. De onafhankelijkheid kwam niet zomaar, er ging een bloedige oorlog aan vooraf die 8 jaar duurde. Het voormalige Algerijnse verzet, het Nationale bevrijdingfront (FLN), nam de wederopbouw ter hand. Alle revenuen uit olie en gas die eerst naar Frankrijk vloeiden, kwamen nu ten goede aan de opbouw van een eigen industrie. De presidenten Ben Bella en Boumedienne, in die volgorde, kozen voor een onafhankelijke, socialistische koers. Dat nam niet iedereen hen in dank af. Midden jaren ’80 van de vorige eeuw stortten de olieprijzen in en een falend progressief liberaliseringsbeleid zorgde voor prijsstijgingen, schaarste en werkloosheid. Koren op de molen van de fundamentalisten die in 1990 massaal op het Islamitische Reddingsfront stemden. Dat bracht weer oude tegenstellingen boven tussen Berbers, Arabieren en Franstaligen en de situatie was rijp voor een militaire ‘coup’ die in 1992 plaatsvond.

Landschap en klimaat

De twee belangrijkste steden van Algerije liggen aan de Middellandse Zee. Het zijn de hoofdstad Algiers en de belangrijke havenstad Oran. De kust is het vruchtbaarste gebied van het land maar in oppervlak nauwelijks toereikend om in de eigen voedselbehoefte te voorzien. De stranden zijn aanlokkelijk en het is daar betrekkelijk veilig maar tart het noodlot niet. Er heerst hier een buitengewoon aangenaam Mediterraan klimaat. De kust en de Sahara worden van elkaar gescheiden door drie parallel lopende bergketens, van noord naar zuid: de Kleine of Tell Atlas, de Barbarijse Hoogvlakte en de Sahara Atlas. De bergen bereiken hoogten tot zo’n 2500 meter terwijl de meren aan de voet ervan bij de stad Biskra zo’n 30 meter onder nul liggen. Daarna is het allemaal zand dat de klok slaat, over een totale breedte van 5000 kilometer loop de Sahara van de Atlantische Oceaan tot in Soedan. In Algerije alleen al is de Sahara 1500 km breed. Een afwisselend, leeg landschap met ‘erg’, zandduinen, die een kwart van het oppervlak beslaan en ‘hamada’ of ‘humud’, rotsplateaus en steenvlakten, en de ‘tassili’, gebergten zoals de N’Ajjer en Hoggar met diepe ravijnen en miljoenen jaren oude, droge rivierbeddingen. Hier leven de Toearegs met hun indigo blauwe gewaden, een kleur die alleen gedragen mag worden door mannen die de circumcissie hebben doorstaan.

 

Bezienswaardigheden

Aan de voet van de Sahara Atlas ligt de stad Ghardaïa waar de Mozabieten wonen, een volk dat behoort tot de Ibadieten, een puriteinse islamitische sekte met vertakkingen in Oman, Tunesië en Libië. Bewust hebben ze gekozen voor isolement en afzondering, oude gebruiken en rituelen benaderen het ideaalbeeld van de eerste moslimgemeenschap in Mekka. De vrouwen dragen er sluiers die slechts één oog vrijlaten en de mannen pofbroeken waarvan het kruis halverwege de dijen wappert. In de vrije ruimte hebben insecten en hagedissen vrij spel. De steden aan de noordkust zijn, zeer tot verdriet van de Algerijn nog steeds in koloniale stijl gehandhaafd maar een aantrekkelijke mengeling van Moors, Arabisch en Europees geeft de steden wel een bijzonder karakter. Algiers stamt uit de Romeinse tijd en er zijn indrukwekkende ruïnes te bezichtigen en ooit deel uitmakend van het Ottomaanse Rijk zie je er voorbeelden van Turkse bouwkunst. Verspreid over de stad liggen de musea en de Katholieke Kathedraal en de Nieuwe Moskee moeten bekeken worden. In Oran vind je veel historische plekken en moskeeën en de Raï muziek die de gehele wereld veroverd heeft.