Vakantie Argentinië

Vakantiemogelijkheden Argentinië

Offerte vakantie Argentinië? Klik hier
Op het continent Zuid-Amerika is Argentinië het op één na grootste land met een oppervlakte van een derde van Europa en uitermate schaars bevolkt. Aan de oostkant heeft het een natuurlijke grens, de Atlantische Oceaan, in het westen vormt het Andesgebergte de natuurlijke grens met langgerekt Chili, in het noordoosten en noorden vormen de rivieren Uruguay en Pilcomayo en Paragna de grenzen met het Land Uruguay, Brazilië en Paraguay. Ook de grens met Bolivia is berggebied, voor een deel nog Andes. Het land heeft ooit deel uigemaakt van het Spaanse Vice-Koninkrijk, evenals vele buurlanden, en in 1776 werd het vanuit Lima, Peru, bestuurd. De banden met Spanje raakten los, toen het moederland nauwelijks hulp bood om een Engelse invasie af te slaan in 1806. In 1816 riep men te Tucumán officieel de onafhankelijkheid van de ‘Verenigde Staten van Rio de la Plata’ uit. Het is een federale republiek die nu bevolkt wordt door afstammelingen van de Spanjaarden die mengden met de inheemse indianen en Spanjaarden, Basken, Italianen en Duitsers die later de oversteek waagden. In 1930 vond een militaire coupe plaats door president Castillo die uitgesproken nazisympathieën etaleerde, later verdreven door Juan en Evita Perron.

Landschap en klimaat

Argentinië laat zich landschappelijk gemakkelijk in vier zones verdelen, elk met een uitgesproken eigen klimaat, wisselend van tropisch-, mediterraan- tot steppen- en licht poolklimaat.. Eerst is daar het noordwesten met het de Cordillias de los Andes en het Altiplato waar de bergen tot aan 7000 meter reiken. De Aconcagua (6960), de Cerre Bonete (6892) en de dampende vulkaan Llullaillaco (6723) zijn daar illustrerende voorbeelden van. Dan in het noordoosten, waar de drie grote bovengenoemde rivieren het land binnenkomen en uitmonden in de Rio de la Plata waaraan Buenos Aires ligt, de subtropische laagvlakten met bossen, savannen, rivieren en moerassen. Midden in het land ligt, uitgestrekt tot aan Las Sierras de Cordoba,het centrale bergland, het vruchtbaarste gebied van Argentinië, de gigantische Pampa Humeda. In het zuiden ligt Patagonië dat voor een deel ook aan Chili behoort. Het is een steppengebied, zo oneindig en schraal, dat er alleen maar schapen voorkomen die niemand wil eten. Dat heeft ook lang voor de Argentijnse runderen gegolden, geen spek op de ribben, totdat men runderrassen uit Noord-Amerika en Europa ging importeren. Het is nu het belangrijkste export product terwijl het voer voor de veestapel gemakkelijk in eigen beheer wordt verbouwd.

Bezienswaardigheden

Aan de Plaza de Mayo, waar de “Dwaze Moeders” elke dag rouwen om hun verloren mannen en zonen tijdens de dictatuur, staat de Piramide, de plaats waar Argentinië onafhankelijk werd. Aan het plein staat het presidentieel werkpaleis. Het gebouw met de Korintische zuilen is de Catédral Metropolitana, die in renaissancestijl werd gebouwd. In de kathedraal zijn prachtige schilderijen en beeldhouwwerken te zien. Het Teatro Colón, ook in Renaissancestijl, heeft een glazen koepel en heeft vele prachtige fresco’s. Een rondleiding behoort tot de mogelijkheden. In de wijk La Boca ligt de straat El Caminito, waar men veel restaurantjes vindt. Wandelend is de straat de moeite waard, omdat veel panden erg mooi zijn. Cordoba is de tweede stad van het land. De stad is een combinatie van oud en modern. Van het katholieke verleden getuigen vele kerken. Het is een studentenstad ( met 7 universiteiten) met een uitbundige horeca en veel theaters. In Rosario , de geboortestad van Che Guevara, is elke zondag een kunst- en antiekmarkt die zeer de moeite waard is. U kijkt uw ogen uit bij de vele panden in Neo-Classicistische stijl, in Jugendstil en Art Deco.