Vakantie Armenië

Vakantiemogelijkheden Armenië

Offerte vakantie Armenië? Klik hier
Armenië behoort geografisch gezien tot Azië. Zelf beschouwt deze republiek zich echter Europees. Het land ligt ten zuidoosten van het Kaukasus gebergte. Armenië is een betrekkelijk klein land. Het heeft aan land veel in moeten boeten. Een deel van het historische Armenië behoort tegenwoordig Turkije toe. Armenië grenst in het westen aan Turkije. Georgië ligt aan de bovenzijde. Azerbeidzjan ligt in het oosten en Iran ligt ten zuiden. Armenië onderhoudt niet bepaald vriendelijke contacten met deze buurlanden. Het land leeft al jaren in dispuut met Azerbeidzjan over een enclave op Azerbeidzjans grondgebied waar overwegend Armeniërs wonen. De hoofdstad van Armenië is Jerevan. Dit is tevens de grootste stad van het land. Er wonen ruim 1,2 miljoen mensen. Jerevan is een industriestad waar metalen, machinewerktuigen, chemicaliën, textiel en voedingsmiddelen worden geproduceerd. Tevens bevindt zich hier een universiteit, de Armeense Academie van wetenschappen en een staatsmuseum. In Armenië wonen 3,3 miljoen mensen, waarvan 93% Armeniërs, 3% Azerbeidzjanen, 2% Koerden en 2% Russen. Er wordt Armeens gesproken en ook Russisch. De meeste Armeniërs (ongeveer 94%) zijn lid van de Armeens-Apostolische kerk, een zelfstandig kerk die in Armenië is opgericht.

Landschap en klimaat

De hoofdstad Jerevan ligt aan de rivier de Hrazdan. Het is een belangrijk industrieel, cultureel en wetenschappelijk centrum in het Kaukasus-gebied. Dankzij het spoorwegnetwerk is het een belangrijk handelscentrum, vooral voor agrarische producten. Deze landbouwproducten komen voort uit de vruchtbare streek ten zuiden van Jerevan. Armenië leeft voor het grootste deel van de landbouw. Ze is bekend vanwege de gigantische perziken die aan de subtropische stook langs de grens met Iran groeien. Verder kent Armenië bosrijke delen met heuvels en bergen. Het hoogste punt van Armenië ligt op de berg Aragats met een hoogte van 4095 meter. Er stromen ruim 200 rivieren door Armenië en het land telt ruim 100 meren. Armenië wordt regelmatig geteisterd door aardbevingen. Ook is het land onderhevig aan rivier- en bodemverontreiniging, veroorzaakt door ontbossing en gebruik van giftige stoffen. Begin jaren negentig werden in Armenië anderhalf miljoen bomen gekapt toen het land werd afgesneden van de gasleiding uit Azerbeidzjan. Armenië heeft warme zomers en koude winters. In de Ararat-vallei vriest het gemiddeld honderd dagen per jaar. In de bergen is het erg koud en vochtig. In de winter kan het er wel tot dertig graden onder het vriespunt worden. Het zuiden van Armenië heeft een subtropisch klimaat. Ook in de winter is het hier goed vertoeven. Een reis naar Armenië maak je het beste in de maanden mei, juni, september en oktober. De temperatuur is dan op zijn aangenaamst. In de zomer is het in het laagland erg heet, maar in de bergen zeker aangenaam. In de winter wordt een bezoek aan Armenië afgeraden, vanwege de zeer lage temperaturen.

Advertenties van onze partners

Cultuur en bezoekwaardigheden

Wie Armenië bezoekt, zal te maken krijgen met een volk en land dat het jarenlang niet gemakkelijk heeft gehad. De economische recessie is (nog steeds) overal tastbaar. Grensconflicten en een stugge bureaucratie maken het de gemiddelde toerist niet even makkelijk. Flexibiliteit en een avontuurlijke inslag zijn daarom een pre om te kunnen genieten van dit land dat werkelijk bezaaid is met historische rijkdommen, gevrijwaard van het massatoerisme. Jerevan is een leuke reisbestemming met de meeste toeristische mogelijkheden. De hoofdstad heeft veel parken met gezellige terrasjes. Je kunt hier ook de meeste restaurants vinden. In de rest van het land zijn de restaurants overigens erg dun bezaaid. Wil je genieten van een authentieke Armeense maaltijd, dan ga je naar restaurant “Our Village” in Sajat Nova naast de Khajruian Opera. Specialiteiten uit de Armeense keuken zijn “khash”, een gerecht uit koeienmaag en koeienvoet, “harisa”, granenpap met kip, en “qufta”, gestoofde rundvleesballetjes. Voor een chique versie kun je ook kiezen voor restaurant “Dolmana”, in Puskin Street. Voor de shopaholic is de Vernissagemarkt in de hoofdstad een must. Elke zaterdag is deze grote markt geopend tegenover het toeristenbureau. Je kunt hier werkelijk van alles kopen. Het uitgaansleven in Jerevan is vrij westers. Er zijn diverse clubs.