Vakantie Cyprus

Vakantiemogelijkheden Cyprus

Offerte vakantie Cyprus? Klik hier
De Republiek Cyprus ligt op het eiland Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee. Cyprus behoort vanuit geografisch oogpunt bij Azië, maar wordt om politieke en culturele redenen over het algemeen tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 aangesloten bij de Europese Unie. Het noordelijk deel van het eiland bestaat uit door de alleen in Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. De rest van de wereld ziet het echter enkel als bezet gebied van de Republiek Cyprus. De hoofdstad van Cyprus is Nicosia. De stad is verdeeld: het bovenste gedeelte behoort aan de Turkse republiek Noord-Cyprus en het onderste gedeelte aan de Republiek Cyprus. Cyprus exporteert agrarische producten als citrusvruchten, aardappelen, druiven en tabak. Daarnaast steunt de economie op de inkomsten uit het toerisme. Er wonen ongeveer 800.000 mensen op het eiland. De bevolking op Cyprus bestaat voor 77% uit Grieken, 18% Turken en 5% uit overige nationaliteiten, waaronder veel Armeniërs. Er wordt Grieks, Turks en Engels gesproken. Van de bevolking hangt 78% de Grieks-orthodoxe kerk aan, 18% is moslim en 4% heeft een ander geloof.

Landschap en klimaat

Cyprus heeft een gevarieerd landschap met stranden, natuurreservaten en gebergten. De mooiste stranden liggen aan de oostkust. In het noorden van Cyprus bevindt zich het Kyreniagebergte. Het Troödosgebergte beslaat een groot deel van het westen en het midden van Cyprus. Er bevindt zich de berg Olympus, die een hoogte heeft van 1952 meter. Hoofdstad Nicosia ligt aan de rivier Pedieos. Cyprus is het warmste en het droogste eiland in de Middellandse Zee. Juli en augustus zijn hete maanden. De temperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden. De maanden zijn december, januari en februari zijn koel, maar niet winters. De beste maanden om Cyprus te bezoeken zijn maart, april, mei en september en oktober. Dan zijn de temperaturen het aangenaamst.

Cultuur en bezoekwaardigheden

Cyprus staat garant voor een afwisselende vakantie. Het heeft een eeuwenoude geschiedenis, waarvan veel bewaard is gebleven. De gemengde culturen, de prachtige natuur en de heerlijke stranden maken het een allround vakantieland. Het Troödosgebergte is een bezoek waard vanwege de berg Olympus, maar ook voor de leuke dorpjes en de negen byzantijnse kerken die zich hier bevinden. In Paphos zijn ruïnes uit de Romeinse tijd (2e tot 5e eeuw na Christus) bewaard gebleven. Ongeveer 25 kilometer ten oosten van Paphos bevindt zich aan de kust de Rots van Aphrodite. Deze godin van de schoonheid zou bij deze rots uit de golven van de zee zijn geboren. Choirokoita wordt één van de oudste plaatsen van de wereld genoemd. Het ligt op de helling van een heuvel in de vallei van Maroni. Deze plaats is gedateerd 7000 jaar voor Christus en het staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De hoofdstad Nicosia, de havenstad Limasol, Lanarca en Kyrenia zijn een bezoek de moeite waard wegens meerdere bezienswaardigheden die veel met archeologische vondsten te maken hebben. Het eten op Cyprus is een mix van de Griekse, Engelse en Arabische keuken. Het behoort tot het Mediterrane eten, wat erg gezond is, omdat het bestaat uit veel vers fruit, vis, vlees en groenten. De bevolking op Cyprus neemt veel tijd voor het avondmaal. Het kan soms uren duren. Een traditioneel gerecht uit Cyprus is kippensoep met ei-citroensaus. Een “meze”is een combinatie van allerhande kleine hapjes. Deze kleine hapjes worden op Cyprus veel voor het nuttigen van de hoofdmaaltijd gegeten.