Vakantie Denemarken

Vakantiemogelijkheden Denemarken

Offerte vakantie Denemarken? Klik hier
Het Koninkrijk Denemarken ligt ten noorden van Duitsland, tussen de Noordzee en de Baltische Zee. Met een inwonersaantal net onder de 6 miljoen en een landoppervlakte van 43.000 km2, is Denemarken één van de kleinste landen van Europa. Het is een constitutionele monarchie met een meerpartijenstelsel. Het is niet algemeen bekend dat Denemarken in de Middeleeuwen deel uitmaakte van een gigantisch rijk door de expansiedrift van de ‘heidense’ Noormannen. De Deense Vikingen veroverden o.a. Schotland, Normandië en een groot deel van Zweden. In die landen vind je nog steeds afstammelingen van de veroveraars en in Denemarken zelf hebben zich Schotten, Zweden, Noren en Duitsers gevestigd. Ooit omvatte het koninkrijk Denemarken de koloniën Groenland, IJsland, de Faeröer eilanden en de West-Indische Maagden eilanden, kort na de tweede wereldoorlog verkocht aan de Verenigde Staten. IJsland heeft zichzelf na de oorlog onafhankelijk verklaard en Groenland kreeg zelfstandig bestuur.

Onder de sociaal democraten klom Denemarken snel op tot een welvarend land waar veel aandacht werd en wordt gegeven aan de ontwikkeling van kunst, cultuur, onderwijs en wetenschappen.

Landschap en klimaat

Denemarken is een eilandenrijk en bestaat naast het schiereiland Jutland en de vier grote eilanden Funen, Seeland, Lolland en Falster, uit meer dan 400 kleinere eilanden waarvan er 100 zijn bewoond. Bruggen en veerboten vormen de verbindingen onderling. Het hele land is laaggelegen (hoogste heuvel op 175 meter) maar heeft een afwisselend glooiend landschap met akkers, weilanden, boomgaarden en bossen. Karakteristiek is de geweldig lange kustlijn van 7500 km. De oostkust van Jutland heeft goed bevaarbare fjorden met diep ingesleten beboste inhammen maar lang niet zo steil als die in Noorwegen. In het noorden en noodwesten van Jutland ontstonden door slechte afwatering, uitgestrekte hoogveenmoerassen. Verspreid over het hele land liggen kleine en grote zwerfkeien, overblijfselen van verschillende ijstijden. Lang geleden was vrijwel heel het land met bos bedekt waar de plaatsnamen eindigend op –skov (bos) naar verwijzen. De eikenbossen moesten plaats maken voor landbouwgronden en nu beslaat nog maar 15% van het oppervlak bos.

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met vrij lange maar zachte winters en aangename zomers met temperaturen van 18 tot 25 graden Celsius. Het regent er net zo vaak als in Nederland maar toch heeft het 150 zonuren meer. Door de ligging aan zee kan het er ‘s- avonds snel afkoelen. Waait er een oostenwind dan kan het er in de winter verrekte koud worden met temperaturen van -25 graden waarbij zelfs de Baltische Zee bevriest en in de zomer tropisch warm tot een graad of 35 Celsius.

Bezienswaardigheden

Denemarken wordt letterlijk gezien als de brug naar Scandinavië en in de hoofdstad Kopenhagen kun je je vergapen aan de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. Voorop staat het werkelijk schitterende koninklijk paleis Amalienborg, de residentie van de Deense koningin Margaretha de II. Het bestaat uit vier vleugels die gegroepeerd rond het standbeeld van Frederik de V doorsneden worden door gemotoriseerd verkeer. Het centrum van de stad is bruisend met veel winkels en horeca, musea en theaters. Zeer in trek is het jaarlijks te houden internationale Jazzfestival dat het nachtleven van Kopenhagen 10 dagen beheerst. De beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft zijn geboorte-eiland Funen omgedoopt tot ‘de tuin van Denemarken’ en in de stad Odense is het Andersen Hus te bezichtigen. Mensen die meer natuur willen beleven gaan beslist naar de Faeroër eilanden waar de wereldberoemde kolonie papegaaiduikers leeft en naar Jutland voor stilte.