Vakantie Frankrijk

Vakantiemogelijkheden Frankrijk

Offerte vakantie Frankrijk? Klik hier
In het IJzeren Tijdperk bloeide in Frankrijk een levenskrachtige Keltische cultuur. Door toedoen van Romeinse expansiedrift, ontwikkelden de verschillende met elkaar strijdende Keltische stammen een gevoel van gemeenschappelijke identiteit. De Romeinen vestigden al tussen de jaren 125-121 v.Chr. hun gezag aan de Franse Middellandse Zee maar pas in 52 n.Chr. versloeg Ceasar de tot het laatst weerstand biedende Vercingetorix bij het stadje Alésia in de Bourgogne. Die is een absolute volksheld geworden en leeft tegenwoordig voort als Asterix aan de Atlantische kust, in Gallië. Met het verval van het Imperium Romanum in de 4de en 5de eeuw, werd Gallië een Frankisch koninkrijk. Na langdurige uitbuiting door o.a. het Merovingische koningshuis, Karel V en kardinaal Richelieu, werd het de Fransen te moede en na de bestorming van de Bastille in Parijs werd de Republiek uitgeroepen. In de turbulente periode daarna heeft Frankrijk zich ontwikkeld tot een internationale samenleving met uitheemse religies. Naast Islamieten, Katholieken, Protestanten, Joden en Adventisten delen de Fransen hun openbare eettafel en markten met gezindten van over de hele wereld. Veelal woonachtig in de grote stedelijke agglomeraties hebben inwoners van allochtone herkomst belangrijke posities in het Franse politieke, culturele en maatschappelijke bestaan weten in te nemen.

Landschap en klimaat

De westelijke helft van Frankrijk is laag op enkele heuveligachtige gebieden in Normandië en Bretagne na. In het noorden zijn de Vogezen het hoogste punt met een middelgebergte tot ruim 1400 meter hoogte. Meer naar het zuiden is het Centraal Massief met bergen tot 1886 meter hoogte aanwezig De Vogezen, het Centraal Massief en de heuvels van Normandië en Bretagne zijn oudere gebergten die in de loop der tijden zijn afgevlakt. De Alpen en de Jura zijn een jonger gebergte. Ze vormen de grens met Zwitserland en Italië. In dit hooggebergte zijn de bergtoppen tussen de 3000 en 4000 meter hoog. In het zuiden vormen de Pyreneeën een natuurlijke grens met Spanje. Frankrijk heeft grote verschillen in het klimaat. Langs de westkust is het klimaat gematigder dan in Midden-Frankrijk. In het westen zijn de zomers koeler en de winters zachter. In het zuidoosten neemt de invloed van de Middellandse Zee toe. Globaal gesproken zijn er drie klimaatgebieden in Frankrijk. Het Zuidoosten heeft een mediterraan klimaat, de Pyreneeën en de Alpen hebben op grotere hoogtes een bergklimaat en het overgrote deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat. Bekijk ook de mogelijkheden om naar Nice te gaan. Dit kan per auto of vliegtuig. Wanneer u voordelige vliegtickets Nice kunt boeken kan dit voordeliger zijn.

Bezienswaardigheden

De stad die ontegenzeggelijk de meeste bezienswaardigheden binnen zijn grenzen heeft is Parijs. Veel belangstelling gaat uit naar het Panthéon, de Sacre Coeur, de Pont-Neuf, la Défence, Notre Dame, het Quartier Latin met de Sorbonne, Montmartre, Place de la Concorde met de Arc de Triomphe, le Marais, het pikante Bois de Boulogne. Reims met zijn majestueuse Champagnehuizen, de Bourgogne met zijn beroemde wijngaarden, Lyon met het fameuze Palais de Justice en de vele heroïsche standbeelden, het futuristische station van Santiago Calatrava. Het Palais des Papes in Avignon trekt jaarlijks niet te tellen zoveel bezoekers, op het Place de l’Horloge is in de maand augustus het Straattheaterfestival, aan de stadsmuren de Afrikanenmarkt op zondag. Aix-en-Provence bedwelmt je met zijn historische Universiteitsgebouwen en de Cours Mirabeau, de voornaamste avenue en pantoffelpromenade. Meer naar het noordoosten de Alpen met knoerten als de Galibier, La Plagne en de Madeleine, plaaggeesten in de Tour de France. Fietsend tussen truffel, lavendel en klaproos met overal restaurantjes waar de regionale keuken nog in het bannier staat, ga je snel begrijpen hoe jammer het is dat je de taal niet beter beheerst…