Vakantie Griekenland

Vakantiemogelijkheden Griekenland

Offerte vakantie Griekenland? Klik hier
De geschiedenis van land en inwoners gaat terug tot de brons- en ijzertijd toen de eerste Griekse steden ontstonden en economie, politieke modellen en wetenschap, mede ten gevolge van de handel met het Oosten, zich steeds verder ontwikkelden en verspreidden. Dankzij de dichter Homerus, de filosofen Plato en Aristoteles en de wiskundige Pythagoras, wordt de culturele betekenis van Griekenland van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van het westen. In 30 v. Chr. wordt Griekenland een Romeinse provincie tot de val van het Romeinse Rijk in 330 n. Chr., raakt dan bezet door de Byzantijnen tot 1453 na Chr. Om vervolgens eeuwenlang onder het juk van de Turken terecht te komen. Ondanks die lange overheersing weten de Grieken hun eigen taal, godsdienst en cultuur te behouden. Pas in 1821 komen ze in opstand tegen de Turken om pas veel later in 1932 een onafhankelijke staat te worden. Momenteel telt Griekenland een dikke 15 miljoen inwoners die bijna allemaal lid zijn van de Grieks-Orthodoxe kerk, die nog altijd een grote rol speelt in het dagelijkse leven. De staatsvorm in Griekenland is de parlementaire democratie waarbij de politieke macht ligt bij de meerderheidsregering en de regeringsleider. Staatshoofd is de president die slechts een ceremoniële functie heeft en geen uitvoerende macht.

Landschap en klimaat

De belangrijkste weg tussen Griekenland en West-Europa loopt door het ruige, rotsachtige landschap van Macedonië. Macedonië ligt in het noorden van Griekenland. Macedonië was ongeveer 2400 jaar geleden een berucht Grieks koninkrijk. Dit land hoorde vroeger bij Joegoslavië, het werd in 1992 onafhankelijk. In het noorden langs de Bulgaarse grens ligt het Rhodópi gebergte. In het oosten ligt de grens met Turkije. Duizenden jaren geleden werd dit gebied al door legers en handelaren gebruikt als route tussen Europa en Azië In het westen ligt het Píndos gebergte. In het noorden ligt de hoogste berg van Griekenland, de Olympus. Het zuidelijke deel van het Griekse vasteland is een breed schiereiland: de Peloponnesus. Het is meer dan 15.000 km2 groot. Het midden en zuiden van het schiereiland is bergachtig. In het noorden grenst de Peloponnesus aan een smalle strook land, de Istmus van Korinthe. Er liggen ongeveer 400 eilanden in de zee rond Griekenland, de meeste zijn ruig en rotsachtig met mooie witte stranden en gebronsde Grieken. Er heerst een mediterraan klimaat (middellandse zee klimaat), met droge zomers en zachte winters met veel regen. De vlaktes hebben een landklimaat. De gemiddelde temperatuur in Athene is ongeveer 17,7 graden. Griekenland is het warmste land van Zuid Europa. In de zomer kan het soms 45 graden worden.

Bezienswaardigheden

Het vaste land is genoegzaam bekend. Hieronder enige plaatsen waar natuur, cultuur en ontspanning hand in hand gaan Op Kreta ligt bijv. Chania. Dit district wordt van de rest van het eiland gescheiden door de natuurlijke grens van de Lefka Ori (witte bergen). De stad Chania was vroeger de hoofdstad van Kreta (tussen 1860 en 1913). Het is een elegante stad met minaretten en spitsbogen van Venetiaanse gevels.