Vakantie Italië

Vakantiemogelijkheden Italië

Offerte vakantie Italië? Klik hier
Het land Italië en zijn vele omliggende eilanden is zowel een overblijfsel als een voortzetting van het grote Romeinse Rijk. Overblijfsel in de zin dat de hele tastbare inrichting nog riekt naar de grandeur uit de tijd van hun voorgangers en voortzetting omdat toen al de basis werd gelegd voor de scheiding van kerk en staat, de facto, de scheiding van kerkelijke macht, wetgevende macht en uitvoerende macht, in extremis vastgelegd in de Trias Politica. Italianen hebben een aangeboren argwaan tegen gezag, voortkomend uit de vele malen dat het is verdeeld en slecht geregeerd door vreemdelingen, lees bezetters. De na-oorlogse jaren hebben ook niet echt bijgedragen tot een solidere staatsvorm door de vermenging van economische belangen met die van de onderwereld, in casu de Siciliaanse en Napolitaanse Maffia. De grootindustrieel en krantenmagnaat Berlusconi slaagt er al tientallen jaren in als een ‘prima ballerina’, langs alle wettelijke obstakels te meanderen, simpel door wetgeving in zijn voordeel aan te passen en door het parlement te slepen. Dat mag wat kosten. Vlak ook de Katholieke Kerk niet uit, het kerkelijke begrip ‘verschoning’ overstijgt met devotie de ooit gewaardeerde betekenis uit het dagelijkse leven. La vita è bella…!

Landschap en klimaat

In heel de Alpen en beperkte delen van de Apennijnen hebben de ijstijden een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van het landschap. Enorme gletsjers baanden zich een weg vanaf de hoogste toppen naar de vlakte of de zee en schuurden dalen uit met steile, soms loodrechte wanden. De gletsjers voerden gruis mee en dat bleef liggen waar de gletsjers eindigden. Deze moreneheuvels zijn overal langs de Alpenrand te vinden. De diepe dalen die door de gletsjers waren uitgesleten, liepen vol met water. Dat werden de Alpenmeren. De Apennijnen zijn een jong gebergte waarin marmer, zandsteen en kalksteen de boventoon voeren. Gletsjers zijn hier nauwelijks geweest. Deze 'ruggengraat' van Italië is woest en door ontbossing vaak uiterst onherbergzaam - of van een adembenemende schoonheid. Aan weerszijden van de centrale Apennijnen liggen de beroemde heuvels van Toscane (in het westen) en de Marken (in het oosten). De bodem bestaat hier veelal uit klei en zand en is uitermate gevoelig voor erosie en aardverschuivingen. Italië heeft drie actieve vulkanen en vele dode. Op een aantal plaatsen is duidelijk te zien dat het landschap door vulkanisme is gevormd. In de zeeën rondom Italië steken talloze bergen en bergjes met weelderige flora en fauna uit het water omhoog. Er zijn twee klimaat zone’s in Italië, het hooggebergte klimaat in het noorden en het middellandse zee klimaat in de rest van het land.

Bezienswaardigheden

In Florence denk je, in Rome bid je, in Napels kijk je en in Venetië bemin je luidt een gezegde uit de 18de eeuw, in het leven geroepen door reizigers van kunstzinnige en geleerde achtergrond- vaak alleen maar heren- die een Grand Tour maakten langs de Europese steden ter completering van hun educatie. Natuurlijk deden zij de nog steeds in trek zijnde attracties aan maar zij kwamen ook op plaatsen die nu voor het grote publiek ook toegankelijk zijn, maar niet bij iedereen op het verlanglijstje staan. Enige voorbeelden: in Vaticaanstad, het Museo Pio-Clementino, de Rafaëlzalen en de Pinacoteca (schilderijengalerij) of het Museo Gregoriano Etrusco met een keur aan Etruskische voorwerpen en afbeeldingen, in Venetië het Museo Civico Correr dat een prachtig en zelfs excentriek overzicht geeft van de lange historie van de stad. Aan de San Lorenzo Kerk in Florence zijn de Cappelle Medici verbonden. Vanaf de crypten van de mindere familieleden, leiden trappen naar Cappelle dei Pricipi, het duurste project dat de Medici ooit ondernamen. Bij Napels ligt naast de Vesuvius, uit de as weer bloot gelegd, de Romeinse exclusieve woonwijk Herculaneum, toen bevolkt door decadenten.