Vakantie Kenia

Vakantiemogelijkheden Kenia

Offerte vakantie Kenia? Klik hier
Dit Oost-Afrikaanse land ingeklemd tussen Uganda, Sudan, Ethiopië, Somalië, de Indische Oceaan, Tanzania en het Victoria Meer, is tot 1963 onder Brits bewind geweest en dat heeft het land indertijd tot de modernste en welvarendste staat van Oost-Afrika gemaakt. Ook in politiek opzicht heeft het zich moderner en sneller ontwikkeld dan andere Afrikaanse landen. Het accepteerde het Britse model van staatsinrichting, een parlementaire democratie met een Hoger- en een Lagerhuis. In de praktijk, na het vertrek van de Britten, bleek dit evenwel een wassen neus. Diverse ‘gekozen’ presidenten hebben zich schandalig verrijkt ten koste van de bevolking en dat heeft veel onrust veroorzaakt in de voorbije jaren. In deze landbouw- en veeteeltstaat wonen 11 miljoen mensen waaronder 300.000 christenen. Er leven nog steeds overwegend Bantoenegers aangevuld met bekende stammen als de Kikuyu, de Kamba en de Kisii, die een eeuw geleden nog in het stenen tijdperk leefden. Het ‘Spartanenvolk’ van de Masai en de geïsoleerde Somali zijn de bekendste niet Bantoe volkeren. De vele Indiërs die onder de Engelsen naar Kenia emigreerden doet je in de zone achter het Victoriameer en rond de hoofdstad Nairobi vermoeden dat je in Azië bent.

Landschap en klimaat

Kenia is hoog, open en maar voor de helft begroeid en zeer gevarieerd. Alleen de hoogteverschillen al zijn spectaculair te noemen. Vanaf de Indische Oceaan gerekend, loopt het land naar het westen toe op van zeeniveau naar de toppen van Mount Kenya op bijna 5200 meter. Deze maakt deel uit van het op 2000 tot 4000 hoogte gelegen Great Rift Valley en het Lake Victoria aan de voet hiervan ligt nog altijd op 1134 meter boven zeeniveau. Het Rift is eigenlijk geen vallei in de ware zin van het woord, maar ontstaan door het verschuiven en breken van tectonische platen, heel lang geleden. De tropische wouden zijn nagenoeg verdwenen door de kaalslag die plaatsvond ten behoeve van de landbouw- en veeteeltgronden. Wat er over is, is tot nationaal park verheven, veel bezocht door toeristen en een ruime bron van inkomsten voor het land. Uitgestrekte bloembollenvelden met de nadruk op door Nederlanders aangelegde rozenkwekerijen, vormen een vast beeld in het Keniaanse landschap. In Lake Victoria heeft men ooit de Nijlbaars uitgezet met de bedoeling de visstand te stabiliseren. Het mormel heeft zich zodanig vermenigvuldigd dat alle inheemse vissen zijn uitgestorven. Het land ligt bovenop de Evenaar en heeft dus een tropisch klimaat, maar toch zijn er hier en daar wat afwijkingen. In het noorden is een woestijnklimaat en aan de oceaan heerst een moessonklimaat.

Bezienswaardigheden

Naar Kenia ga je niet om naar architectuur en andere vormen van kunst te kijken behalve dan van de kleurrijke inheemse kunst. Maar maak een uitzondering voor de ruïnestad Gedi op 15 kilometer van Malindi. Hier stond in de 15de eeuw een welvarende Islamitische stad midden in het oerwoud met maar liefst 3000 inwoners. De stad werd in de 17de eeuw verlaten als gevolg van de rooftochten door het Oromo- of het Gallavolk. In de hoofdstad Nairobi is qua bouwkunst de Lutherse Kerk, St.Paul’s Chapel, het Kenyatta mausoleum van belang. Ook de neo-gotische All Saints Cathedral en de Mc.Millan Library spreken mensen wel aan. Als je het kunt betalen en als er plaats is, breng dan één of wat nachtjes door in het buiten Nairobi gelegen Treetops Hotel, fameus in de jaren 60 van de vorige eeuw, waar alle groten der aarde logeerden. Dan zijn er natuurlijk de nationale parken en wildreservaten. Het is niet mogelijk daar op eigen houtje rond te sjouwen en je mag ook geen eten meenemen. Befaamde parken zijn: Nairobi National Park – Losa Reservaat – Sibiloi National Park – Mwea en Mwingi Reservaat – Tsavo National Park – Hell’s Gate – Lake Bogoria en Lake Kamnorak Nat. Park.