Vakantie Kroatië

Vakantiemogelijkheden Kroatië

Offerte vakantie Kroatië? Klik hier
Kroatië is een van de Balkan republieken die vroeger tezamen Joegoslavië vormde, een land dat lang gebukt is gegaan onder de willekeur en wreedheden van dictator Tito. Na het uiteenvallen bevocht Kroatië een zelfstandige status die met veel pijn en moeite door de tegenstellingen tussen etnische groeperingen uiteindelijk gerealiseerd is. Nu is het een parlementaire democratie met een meerpartijenstelsel. Op 15 januari 1992 vond erkenning plaats door de staten aangesloten bij de Europese Gemeenschap en even later werd het zelfs lid van de Verenigde Naties. De inwoners van Kroatië noemen zich Kroaten ondanks de aanwezigheid van bewoners met Hongaarse, Servische, Tsjechische, Slowaakse of Italiaanse voorouders. Bij recente tellingen kwam men uit op een inwonersaantal van 4,5 miljoen. Veruit de meeste Kroaten hangen het Rooms-Katholieke geloof aan maar met zoveel etniciteiten binnen de grenzen vind je er naast het Islamitisch geloof enkele andere Christelijke geloofsovertuigingen. De voertaal is Kroatisch dat door iedereen wordt gesproken en men gebruikt het Latijnse alfabet, dat het uitspreken van het Kroatisch voor anderstaligen er niet makkelijker op maakt.

Landschap en klimaat

Kroatië ligt met de westkust aan de Adriatische Zee, grenst in het noorden aan Slovenië en Hongarije, in het oosten aan Servië en in het zuidzuidoosten aan Bosnië Herzegovina. De kust kan gerust spectaculair genoemd worden en als je alle eilanden rondom zou meten, kom je al aan een kustlijn van 4000 km. De eilanden voor de kust, maar liefst 1187 in aantal waarvan 66 bewoond, vormen en soort natuurlijke protectie voor de continentale kust waardoor het daar aan een rustige zee ontspannen peulen eten is. De kust is dus bergachtig en naar het oosten toe wordt het vlakker maar nog steeds heuvelachtig. In het centrale berggebied rond de hoofdstad Zagreb is het hoog genoeg om er te kunnen wintersporten, de bergen zijn er zo’n 1600 meter hoog. Kroatië is een waterland getuige de vele rivieren en grote aantallen meren in het noorden. De Pltvice meren zijn ongetwijfeld de bekendste maar klein ten opzichte van het visrijke Vranameer (30 km2) ten zuidwesten van Zadar. Het klimaat in Kroatië varieert van Mediterraan langs de Adriatische kust tot een landklimaat in het binnenland. Het binnenland kent een klimaat met droge en hete zomers en koude, natte winters. In de bergen blijft de temperatuur in januari onder het vriespunt, zomers zijn er aangenaam fris, in de wintermaanden kan het er flink sneeuwen.

Bezienswaardigheden

Vroeger werd de eilandengroep Kornati nog bewoond door rijke Romeinen die hier hun vakantiehuisjes bouwden. Nu woont er bijna niemand meer, maar is de eilandengroep tussen Zadar en Sibenik een Nationaal Park geworden. Het grootste eiland Kornat heeft de groep zijn naam gegeven. In totaal vind je er 147 eilanden van wit steen in kristalhelder water. In de streek Dalmatië vind je de historische stad Split met zijn enorme paleis van Diocletanius, één van de best bewaarde paleizen uit de Romeinse tijd. Maar er is meer te zien in Split, zoals prachtige kastelen, paleizen, kathedralen en musea.

In de hoofdstad van Kroatië, Zagreb, is veel historie en cultuur te vinden. Het schitterende aartsbisschoppelijk paleis uit de achttiende eeuw is een voorbeeld daarvan. Hier tegenover staat de bekende Stefanuskathedraal, dat dankzij zijn twee identieke torens en prachtige fresco’s het beroemdste monument van de stad is. Niet alleen door de ligging aan de Adriatische Zee, maar ook door fraaie monumenten als het Sponzapaleis, het St. Jansfort, het Dominicaner Klooster, het Rectorspaleis, de Pilepoort, de fontein van Onofrio en de oude stadsmuren, is Dubrovnik door de jaren heen en druk bezochte plaats gebleven.