Vakantie Portugal

Vakantiemogelijkheden Portugal

Offerte vakantie Portugal? Klik hier
De vroegste aanwijzingen van mens en beschaving stammen uit 8000 voor Christus. Kelten en Lusitaniërs zijn de eerste belangrijke bewoners geweest voor Portugal. De Romeinen kwamen aan het begin van de tweede eeuw voor Christus in Portugal en bleven er meer dan 600 jaar. Na een korte overheersing van de Germanen kwam de volgende inval van betekenis, die van de Moren. Gebruik makend van de verdeeldheid van de Germaanse overheersers stak de Moorse veldheer Tarik in 711 naar Spanje over en even later ook naar het huidige Portugal. Binnen tien jaar waren de Moren meesters van het schiereiland. De heerschappij van de Moren heeft eeuwenlang geduurd en is in Portugal van grote betekenis geweest. Na alle overheersingen ontwikkelde Portugal zich tot zeevarende natie. Portugal was in de 19de eeuw een constitutioneel monarchie met een vrij liberale grondwet. Van de uitwerking kwam in de praktijk weinig terecht. De bevolking op het platteland leefde in vrijwel feodale omstandigheden en in grote onwetendheid. Financiële schandalen van regeringsleiders, onwil en onmacht van de leidende kringen om de situatie te verbeteren, en politieke wantoestanden in Afrika brachten de monarchie in diskrediet. Portugal bouwde in de tweede helft van de 19de eeuw een groot koloniaal rijk op in Afrika. Ook in Azië had Portugal bezittingen, Timor en Macau. In Latijns-Amerika waren de Portugezen twee eeuwen de baas in Brazilië.

Landschap en klimaat

Het vasteland bestaat uit de westrand van het Spaanse tafelland, dat gebied gaat in Portugal naar het westen toe in brede kustvlakten over. Hierdoor heeft het land een opvallend gevarieerd landschap. De rivier de Taag (Tejo) vormt de belangrijke scheidslijn. Ongeveer de helft van het gebied ten noorden van de Taag ligt boven de 400 m. Het land ten zuiden van de rivier bereikt op slechts zeer weinig plaatsen die hoogte. Het noorden is heuvelachtig en bergachtig en ligt gemiddeld op 500-800 m hoogte. De hoogste toppen komen voor in de centrale Serra da Estrela, een van noordoost naar zuidwest lopende bergketen die tot een hoogte van bijna 2000 m reikt en uitloopt tot bij de monding van de Taag. De vallei van de Taag is een vlak gebied. Ondanks de invloeden van de betrekkelijk koude Atlantische Oceaan is het overheersende klimaattype mediterraan. Tegenover koele, regenachtige winters staan hete, droge zomers, met een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden. In het noorden valt op jaarbasis 2540 mm regen, ten zuiden van de Taag valt minder dan 813 mm. en in het oosten van Algarve minder dan 406 mm.

Bezienswaardigheden

Dat Portugal langdurig bezet is geweest door de Moren is duidelijk te zien aan de architectuur en is terug te vinden in de Portugese keuken. Veel monumentale gebouwen in Lissabon en Coimbra en O’Porto herinneren aan deze tijd. Maar het mooiste goed dat in Portugal bewaard is gebleven is de gemoedelijkheid. Als er eerst is genoten van de bedevaartsplaats Fatima, de oude universiteit van Coimbra, de grillige rotsformaties en grotten van Pont de Piedade, de kaap bij Lagos, Evora met de Romeinse opgravingen, de brug van Eiffel over de Douro in Porto en de Torré de Belèm in Lissabon, laat je de steden en hun kunst en cultuur voor wat ze zijn en vertrek je naar de rust van het platteland in de heuvels en de bergen. In het Algarve zuiden lachen de witte huisjes en kerkjes je tegemoet en de bevolking doet alle moeite met hun gastvrijheid je klandizie te winnen om je te wentelen in een onvergetelijk culinair avontuurtje. Bereis ook de wijngebieden die zich van zuid tot noord over het land uitstrekken, waar eigenaar/wijnmakers noeste arbeid verrichten, het hele jaar door om in september/oktober de oogst binnen te halen. Trots laten ze hun bezieling aan je proeven, leiden je rond door hun bodega’s en overtuigen je met hun muziek en keuken dat God is geëmigreerd.