Vakantie Spanje

Vakantiemogelijkheden Spanje

Offerte vakantie Spanje? Klik hier
Vraag aan mensen eens wat ze van Spanje weten en je krijgt geheid de heersende clichébeelden: stierenvechten, sacrale paasprocessies, tapasbars, flamencodansen, sherry, Real Madrid en FC Barcelona. Je zult niet gauw horen dat er vier officiële talen gesproken worden, het Castiliaans, het Catalaans, het Baskisch en het Engels. Evenmin hoor je dan dat het landschap er afwisselender is dan waar ook in Europa. Vóór de aanleg van het spoorwegnet, was het makkelijker goederen te vervoeren van Barcelona naar Zuid Amerika dan naar Madrid. De vele bergketens hebben het verkeer altijd belemmerd. In de oudheid is Spanje overspoeld geweest door Phoeniciërs, Carthagen en de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk, staken in de Middeleeuwen vanuit Noord-Afrika de Moren over die het deel van het land onder Madrid twee eeuwen bezet hielden. Uiteindelijk is het aan het eind van de 15de eeuw heroverd en herenigd door de christenen. In de voorbije veertig jaar heeft Spanje meer veranderingen ondergaan dan welk Europees land ook. Na de dood van dictator Franco in 1975, werd het land een constitutionele monarchie onder Koning Juan Carlos I. Met de komst van de democratie, hebben de 17 autonome regio’s aanzienlijke onafhankelijkheid verworven. Van een politieke eenheid kan echter niet gesproken worden, vandaar vier talen.

Voordelig naar Spanje

Het zoeken naar de goedkoopste vluchten is vaak een tijdrovende besteding. Met verschillende reistijden en dus tarieven zit er vaak een groot verschil tussen vliegtuig maatschappijen. CheapTickets vergelijkt al deze maatschappijen zodat je nooit te veel betaald voor uw vliegtickets Spanje! Altijd goedkoop vliegen dus en meer geld over om tijdens de vakantie te besteden.

Landschap en klimaat

De landsgrenzen worden gevormd door water en bergen. De Atlantische Oceaan in het noordwesten, de Pyreneeën in het noorden met Frankrijk en Andorra, de Middellandse Zee in het oosten en zuiden en rivieren en bergketens met Portugal in het westen. Het kernlandschap is de Meseta, een zeer uitgestrekte hoogvlakte, die door het granietrijke Castiliaans Scheidingsgebergte (Cordera Central, 600 km lang) in tweeën wordt gesplitst, Submeseta Norte en Submeseta Sur, ook wel Oud-Castilië en Nieuw-Castilië genoemd. Aan de voet van de vele bergketens komen zeer gevarieerde landschappen voor, zoals de groene valleien in het noorden, de groene weiden van Galicië, de sinaasappelboomgaarden bij Valencia, de woestijnachtige gebieden bij Amería, de rijstvelden van de Levante, de olijf- en appelboomgaarden van Andalusië, het palmenwoud van Elche in de provincie Alicante en de vele rotskusten. Als gevolg van de verrijzing van het scheidingsgebergte zijn er in Spanje grote klimaatverschillen tussen de verschillende gebieden alsook binnen de gebieden. Grote delen hebben een landklimaat, op sommige plekken valt zo weinig regen dat men moet spreken van een steppeklimaat, en aan de kusten heerst het Middellandse Zeeklimaat. Hete zomers (30 graden en hoger), warme winters (10 graden gemiddeld), weinig regen.

Bezienswaardigheden

De drukst bezochte steden zijn ontegenzeggelijk Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, Granada en Santiago de Compostella. Iedereen is op de hoogte van de bijzondere attracties die deze steden bieden, aanleiding om daarover hier niet verder uit te wijden. Waar de Rio Esgueva en de Rio Pisuerga samenvloeien, ligt de Arabisch stad Belad-Walid (land van de gouverneur) ofwel Valladolid waar de mooiste Spaanse renaissancistische (bouw)kunst zich bevindt. Daar ook is het centrum van de Ribera del Duero wijnen, behorend tot het beste dat Spanje op dat gebied voortbrengt. Santander, hoofdstad van Cantabrië, is een gezellige drukke havenstad aan een romantische baai, geeft thuis aan het Palacio de la Magdalena, een zomerpaleis uit 1912 van Alfonso VIII. Centraal staat de kathedraal, in gothische stijl gerestaureerd met een 12de eeuwse crypte. In de 10de eeuw was Córdoba één van de grootste steden in de westerse wereld. Loop er door de joodse wijk bij de Mezquita en rust de voetjes in Alcäzar de los Reyes Cristianos. Waterpartijen en fonteinen ademen de rust die heerst in de tuinen van het 14de eeuwse paleis-fort van de Katholieke Koningen. Espagna por favor!

De Spaanse Eilanden

Spanje heeft een aantal bekende vakantie eilanden, waarvan de meesten behoren tot de Canarische Eilanden of de Balearen. Ieder eiland heeft zo haar eigen charme en voor elk type vakantieganger zit er wel een match tussen. Zo kiezen feestgangers vaak voor het bruisende Ibiza, alhoewel dit eiland naast het nachtleven ook over een prachtige natuur beschikt. Wandelaars en avonturiers kunnen uitstekend vertoeven op het altijd aangename Tenerife en voor een heerlijke en onbezorgde luie strandvakantie is Mallorca weer uitermate geschikt. Deze laatste twee behoren tot de Canarische Eilanden groep, ook wel de ‘Canarias’ genoemd. Deze groep eilanden bestaat verder nog uit La Gomera, Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura en La Palma. Tot de Balearen behoren de zes eilanden Mallorca, Minorca, Formentera, het nabij gelegen Ibiza en de twee kleinere eilanden Cabrera en Dragonera.