Vakantie Zweden

Vakantiemogelijkheden Zweden

Offerte vakantie Zweden? Klik hier
Zweden kent een constitutionele monarchie met het koningshuis in een volslagen ceremoniële rol. De Zweden staan in de wereld bekend als een buitengewoon rechtvaardig volk dat altijd heeft geprobeerd een neutraliteitspolitiek te voeren. Het land heeft politiek asiel geboden aan honderdduizenden politieke en oorlogsvluchtelingen. Dat heeft echter niet kunnen verhinderen dat Zweden toch een zetel heeft in de Verenigde Naties, dus het onthoudt zich niet helemaal van internationale bemoeienis. Dat kan ook niet anno het derde millennium. De geliefde premier Olof Palme (1927-1986), waarschijnlijk in het buitenland de meest bekende Zweedse politicus ooit, was nauw betrokken bij vraagstukken over democratie en ontwapening en problemen van de Derde Wereld. De enige andere bevolkingsgroepen die sinds jaar en dag in Zweden leven, komen uit de andere Scandinavische landen: Denemarken, Noorwegen en Finland. Zweden is ook een welvarend land met een hoog opgeleide bevolking maar aan het begin van de nieuwe eeuw is er een lichte economische neergang, maar de meeste mensen leiden nog altijd een goed leven met sociale zekerheid. Snelle technologische ontwikkelingen en mondialisering hebben nieuwe banen geschapen en nieuwe bewoners gebracht en leverde het land een vooraanstaande positie in de IT-sector op.

Landschap en klimaat

Het land strekt zich van over 1572 kilometer uit van boven de poolcirkel tot het uiterste zuiden halverwege Denemarken, een afstand die ongeveer gelijk is aan de halve lengte van Europa. Het uiterste noorden is het land van de middernachtzon, waar het ’s zomers 24 uur licht blijft maar ’s winters bijna geheel in het donker gehuld is. De Samen en Lappen en hun kudden rendieren zijn hier thuis in de bergen en op de toendra’s. Verder zuidelijk vormen de bossen en moerassen van Norrland de habitat voor grote aantallen elanden en veel vogelsoorten. De groene eilanden van de Stockholm-archipel contrasteren met de kale rotsen van de westkust, maar in beide zeeën krioelt het van zeeleven. De bergketen die voor een deel langs de grens met Noorwegen loopt, bevat enkele pieken die hoger zijn dan 2000 meter. De keten werd gevormd toen het ijs dat het land tot zo’n 10.000 jaar geleden bedekte, zich naar het noorden terugtrok onder achterlating van bergen en bergkammen. In het noorden is nog een aantal gletsjers te vinden, de laatste restanten van de eeuwenoude ijskap.

De warme golfstroom langs Scandinavië, zorgt ook in Zweden voor een relatief mild klimaat. Vanwege de lengte van het land zijn er grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid.

Bezienswaardigheden

Het cultuurcentrum van Zweden is natuurlijk Stockholm, met in de omgeving kasteel Drotningholm met een 18de -eeuws theater. De stad zelf blinkt uit door zijn architectuur, prachtige parken, paleizen, musea, winkelaanbod en fraaie pleinen, vaak voorzien van beeldengroepen uit de Wasatijd, opgetrokken in Hollandse renaissancestijl. Steden als Malmö, Göteborg, Hälsingburg en Visby, met een goed bewaard gebleven stadsmuur met dertien torens, zijn een bezoek meer dan waard. Ook in de kastelen van Norrköping, Halmstad en Kristianstad vind je de Hollandse renaissancestijl terug. Skokloster bij Sigtuna werd verbouwd tot wat nu het grootste particuliere slot van Zweden is, met een bekende wapenverzameling en een gobelincollectie. Linköping huisvest de grootste kathedraal van het land, Uppsala een Gotische dom met Koninklijke grafkamers, Lund een bekende Romaanse kathedraal en Visby een 13de-eeuwse kerk en zestien kerkruïnes. Dalarna is de bekendste provincie voor Zweedse toeristen zelf. Het heeft als symbool een rood houten paardje dat ontstond bij de bosarbeiders,die in de 18de eeuw begonnen met houtbewerking als hobby. Ze kozen het paard, steun en toeverlaat bij hun noeste arbeid in de buitenlucht, symbool van moed, trouw en slimheid.