Eenoudervakanties

Eenoudervakanties

Eenoudervakanties

De norm in vakantieland zijn tweeoudervakanties. Blader door een reisbrochure en je kan er niet naast kijken: zonnige foto’s van twee ouders met hun kinderen. Eenoudergezinnen zijn niet de norm in vakantieland. En dat merk je ook als het over prijzen gaat.

Alleen betaal je meer

Een eenpersoonskamer boeken kan in veel hotels enkel mits het betalen van een toeslag, waardoor eenpersoonskamers per persoon duurder zijn dan meerpersoonskamers. Hierdoor worden eenoudergezinnen financieel vaak benadeeld als ze hun vakantie willen boeken via een standaard reisorganisator.

Advertenties van onze partners

Vreemde eend in de bijt

Eenmaal op vakantie voelen ouders van eenoudergezinnen zich soms wat ongemakkelijk tussen de vele koppels. Gaan stappen ’s avonds gaat niet, want er moet iemand bij de kinderen blijven. Steeds is het die ene ouder die op de kinderen moet passen. Vaak is een doorsnee vakantie voor alleenstaande ouders niet echt relaxed.

Het alternatief: eenoudervakanties

Om ook eenoudergezinnen een zorgeloze vakantie aan te bieden zijn enkele organisaties begonnen met het aanbieden van eenoudervakanties. Eenoudervakanties houden rekening met de noden van eenoudergezinnen: - standaard maximaal één volwassene per accomodatie, geen eenpersoonskamer toeslagen, kinderen en ouder verblijven in aangrenzende kamers - gezinnen met twee ouders verblijven niet te dicht bij eenoudergezinnen, bijvoorbeeld in een andere vleugel van het hotel of een andere hoek van de camping. In sommige gevallen worden zelfs enkel eenoudergezinnen toegelaten. - de vakantie begint op de luchthaven: de reisorganisator zorgt voor het vervoer van de luchthaven naar het hotel en terug - ter plaatse is een contactpersoon van de reisorganisatie aanwezig die de noden van eenoudergezinnen kent - een gevarieerd aanbod aan kinderactiviteiten onder het toeziend oog van ervaren kinder- en jeugdanimatoren - de activiteiten voor de kinderen zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen, zodat ouders hun tieners met een gerust hart in het hotel kunnen achterlaten - een paar keer per week zijn er ook ’s avonds kinder- en jeugdactiviteiten - een aangepast en vrijblijvend aanbod voor de volwassenen - een gevarieerd aanbod aan bestemmingen, keuze uit strandvakanties, culturele en actieve vakanties, rondreizen en kampeervakanties - de sfeer is ongedwongen en gezellig: alles kan en niets moet

Een zorgeloze vakantie

De organisaties die eenoudervakanties organiseren willen ook de ouders van eenoudergezinnen een zorgeloze vakantie laten beleven. Het aanbod wat betreft eenoudervakanties is erg ruim, met programma’s voor peuters, kleuters, jonge kinderen en tieners. Op die manier geeft een eenoudervakantie aan zowel de ouders als de kinderen de kans om een leuke tijd te beleven onder leeftijdsgenoten.

Eenoudervakanties

het aanbod in Nederland en Belgie In Nederland en België worden eenoudervakanties georganiseerd door zowel organisaties als particulieren. Het aanbod groeit elk jaar en er zijn verschillende internetsites aan het onderwerp gewijd. Op deze pagina vind je een handig overzicht van reisorganisatoren van eenoudervakanties. Een eenvoudige zoektocht op internet via termen als ‘eenoudervakanties’ of ‘alleenstaande ouder, vakantie’ leert dat er op het internet al een ruim aanbod aan Nederlandse en Belgische organisatoren van eenoudervakanties te vinden is.

Een markt met toekomst

Er zit toekomst in de markt voor eenoudervakanties. Op dit moment zijn 13% van de gezinnen met kinderen in Nederland een eenoudergezin. Dat zijn dus een heleboel potentiële klanten voor eenoudervakanties. Het is opvallend dat de grote reisbureaus voorlopig nog niet met de trend van eenoudervakanties meesurfen. De organisatie van eenoudervakanties blijft voorlopig nog vooral een zaak van kleinere reisorganisatoren.

Oorsprong van eenoudervakanties

Eenoudervakanties komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Daar worden sinds de jaren ’70 van vorige eeuw reizen georganiseerd voor de vrouwen en kinderen van mariniers ter zee en soldaten op een buitenlandse missie. De doelgroep werd daarna nog verruimd met vrouwen en kinderen van gevangenen. Pas wanneer het aantal alleenstaande moeders en vaders sterk begon te stijgen door het groeiend aantal echtscheidingen in de jaren ’80 werd duidelijk dat ook eenoudergezinnen een veelbelovende doelgroep vormen voor eenoudervakanties. Sinds het einde van de jaren ’90 vind je eenoudervakanties in Europa. Vandaag zijn ze voor vele eenoudergezinnen niet meer weg te denken.

Offerte voor éénoudervakantie? Klik hier