Riviercruise

Riviercruise

Riviercruise

De riviercruise heeft heel lang last gehad van een oubollig imago. Het was hoofdzakelijk het terrein van gepensioneerden die tripjes over de Moezel en de Rijn maakten. Geweldig leuk voor de doelgroep maar niet echt aantrekkelijk voor avontuurlijker ingestelde jongeren. Gelukkig is de riviercruise ondertussen behoorlijk veranderd. De oude vertrouwde bestemmingen zijn gebleven, maar jaarlijks komen er een heleboel nieuwe en spannende bij. Een overzicht …

Wat is een riviercruise?

Een riviercruise verschilt behoorlijk van een zeecruise. De laatste is bekend van de televisieserie ‘The Love Boat’, waar de vakantiegangers vooral veel rondhangen op een heel luxe en enorm grote boot met niet veel meer te zien dan elkaar en de eindeloze zee. Dat is bij een riviercruise wel anders. Ten eerste is een riviercruiseschip een stuk kleiner en gemoedelijker dan haar royale broer op zee. Heel simpel omdat rivieren nu eenmaal een stuk smaller zijn en gigantische zeeschepen daar niet door kunnen. Verder biedt een riviercruise ook veel meer visuele prikkels. Het uitzicht is steeds fantastisch omdat je als het ware eerste rang zit. Varend over een rivier zie je de wereld aan je voorbij glijden; je ziet pittoreske dorpjes, prachtige landschappen en zelfs wereldsteden.

Advertenties van onze partners

Waarom kiezen voor een riviercruise?

Haat je busreizen? Vind je autorijden echt vervelend? En wil je toch graag veel zien tijdens je vakantie? Dan is een riviercruise misschien iets voor jou. In zo’n prachtig drijvend hotel zie je de wereld aan je voorbijkomen terwijl jij lekker onderuit hangt in je comfortabele hut. Onderweg legt het schip regelmatig aan zodat je -als je daar zin in hebt- ook leuke excursies aan land kunt maken. Georganiseerd of gewoon op eigen houtje, wat jij wilt! Bang je te vervelen aan boord? Helemaal niet nodig, er wordt vaak van alles georganiseerd zoals dansavonden en cursussen. Zo kom je ook heel makkelijk in contact met je medereizigers..

Riviercruise in trek

Enthousiast geworden door wat hierboven staat? Nou je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat het aantal riviercruiseschepen dat aanlegt in de Nederlandse havens bijna verdubbeld is, in nog geen twee jaar tijd. En dat zijn alleen nog maar de Nederlandse cijfers. Ook in andere landen en op andere continenten is de riviercruise in opmars, dat blijkt wel uit onderstaande.

Bestemmingen

Rijn & Moezel Mensen met de pensioengerechtigde leeftijd waren en zijn nog steeds gek op reisjes over de Rijn en de Moezel. Niet zo gek want zo zie je veel in korte tijd terwijl je toch dichtbij huis blijft. Wat deze categorie mensen met name erg aanspreekt is het gezelligheidsaspect, van fijn met zijn allen op reis. De Rijn en Moezel riviercruises zijn daar helemaal op ingesteld en daarom voor jongeren niet erg interessant. Deze reizen zijn er in vele varianten: van uitgebreide rondreizen van 4 weken tot vierdaagse minicruises en alles daar tussenin. Donau Van oudsher is de riviercruise over de Donau eveneens populair bij de ouderen, maar deze reis spreekt ook een jonger publiek aan. Een vaartocht over de Donau brengt je niet alleen door bekende landen als Duitsland en Oostenrijk, maar ook door het onbekendere Slowakije en Hongarije. Landen die vroeger tot het Oostblok behoorden en tot op de dag van vandaag een geheel eigen sfeer hebben, die zeker de moeite waard is. Ga je een riviercruise over de Donau boeken, let dan wel goed op wat de doelgroep van de reisorganisatie of de betreffende reis is. Dat kan teleurstellingen voorkomen. Nijl Wie in was voor een iets spannender riviercruise en een beetje verder van huis kon als eerste terecht in Egypte. Inmiddels is de Nijlcruise de meest populaire exotische riviercruise. Echt avontuurlijk is het niet meer -daarin is het voorbijgestreefd door ander bestemmingen- maar het blijft een topper. De Nijlcruise is vaak een onderdeel van een vakantiepakket. Je boekt bijvoorbeeld een vakantie van twee weken, waarbij je één week in een hotel aan wal zit en één week een riviercruise maakt over de Nijl.

Avontuur

Ben je op zoek naar avontuur en een echt bijzondere vakantie, dan kun je op het gebied van de riviercruise nu ook kiezen uit heel veel mogelijkheden. Toeristen kijken steeds vaker buiten de getreden paden op zoek naar spanning. En tegelijkertijd willen ze rust en comfort. Een trend waar reisorganisaties handig op zijn ingesprongen door in onalledaagse landen volledig verzorgde riviercruises aan te bieden. Je kunt nu bijvoorbeeld rondreizen over rivieren in Vietnam, Zuid-Afrika, Suriname en Thailand. En toeren over de Amazone helemaal door Venzuela en Brazilië. Of de Yangtze afvaren en in korte tijd het mysterieuze China ontdekken. Het is zelfs mogelijk Rusland te leren kennen vanaf de Dnjepr.

Kosten

De prijzen voor een riviercruise lijken in eerste instantie behoorlijk hoog. Vooral als je kijkt naar wat je moet betalen voor een avontuurlijke cruise in een ver land. Bovenop de kosten voor de riviercruise zelf, moet je immers de vliegreis heen en terug betalen. Nader bekeken vallen de prijzen echter behoorlijk mee. Ook als je niet tot de jetset behoort, ligt een riviercruise binnen je bereik. Een riviercruise is namelijk in de regel all inclusive. Zowel de overnachtingen, als alles wat je aan boord aan eten en drinken verbruikt zijn in de prijs meegenomen. Hier de exacte kosten van een riviercruise aangeven is praktisch onmogelijk. Dat is ook afhankelijk van de bestemming, de mate van luxe en of je wel of niet meegaat met georganiseerde excursies. Voordat je een riviercruise gaat boeken is het in ieder geval aan te raden meerdere offertes aan te vragen bij verschillende reisorganisaties.

Offerte voor een riviercruise? Klik hier