Skivakanties

Skivakanties

Skivakanties: een vakantie in de sneeuw

We gaan meer op vakantie dan tien jaar geleden. Meer en meer mensen gaan er twee maal per jaar even tussen uit: één keer naar de zon en één keer naar de sneeuw. Skivakanties zijn vandaag de normaalste zaak van de wereld. Toch is het goed om even stil te staan bij de voorbereiding van zo’n skivakantie.

Een bestemming kiezen

Een geslaagde skivakantie begint met het zoeken naar een goede reisbestemming. Hou rekening met je niveau. Als je een ervaren skiër bent, ga dan op zoek naar een skioord met voldoende rode en zwarte pistes. Als je nog geen of erg weinig ski-ervaring hebt, ga dan op zoek naar een skioord met minder stijle hellingen en een goede skischool. Informeer je goed tijdens je zoektocht naar een skibestemming. Het is een goed idee om eens een kijkje te nemen op www.sneeuwhoogte.nl. Op die site kan je sneeuwhoogtes nagaan en een kijkje nemen door de webcam van verschillende skigebieden. Een skivakantie is nu eenmaal leuker als er sneeuw ligt. Laat je tijdens je zoektocht naar een goede bestemming zeker ook leiden door de feedback van anderen. Twee populaire reviewsites zijn www.vakantiereiswijzer.nl en www.zoover.be. Als voor jou skivakanties meer zijn dan skiën alleen, dan kies je best een bestemming die naast goede skipistes ook een leuk aanbod heeft wat betreft après-ski, shoppen en bezienswaardigheden.

Advertenties van onze partners

Skimateriaal

Een belangrijk verschil tussen strandvakanties en skivakanties is dat je voor de laatste aanzienlijk meer materiaal nodig hebt. Skimateriaal omvat meer dan enkel ski’s en skistokken. Zorg dat je de volgende zaken zeker tot je beschikking hebt voor je een berg afglijdt: - thermokledij: thermo ondergoed en skikousen houden je lichaam warm en droog - skikledij/skipak met winddichte jas houden je lichaam warm en droog - skihelm of –muts beschermt je oren tegen de koude, een helm beschermt je hoofd tijdens een val - skibril beschermt je ogen tegen het felle zonlicht dat de sneeuw weerkaatst - skihandschoenen beschermen je handen tegen sneeuw, ijs en scherpe voorwerpen - skischoenen om je voeten te verbinden met je skibindingen - ski’s met skibindingen - skistokken

Huren of kopen?

Skimateriaal kan je huren of kopen. Als je erg vaak op skivakantie gaat, kan je overwegen om je eigen materiaal te kopen. In het andere geval is het meestal voordeliger om materiaal ter plaatse te huren. Op die manier hoef je je materiaal niet naar je bestemming te transporteren, je hebt altijd nieuw materiaal en je kan het direct inruilen indien je er niet tevreden over bent. Bovendien hoef je de aankoopprijs niet te betalen. Skimateriaalverhuurcentra vind je in elk skioord.

Jezelf voorbereiden op je skivakantie

Skivakanties eisen een goede algemene gezondheid. Een goede lichamelijke conditie is belangrijk om ski-ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Algemeen wordt aangeraden om twee maanden voor de start van de skivakantie te beginnen met een conditietraining. Laat je daarbij goed begeleiden. Op het internet en in de bibliotheek is veel informatie hierrond te vinden. Fitnesscentra bieden vaak speciale workouts aan om je voor te bereiden op skivakanties.

Een verzekering afsluiten

Als je zelf je reis boekt, vergeet dan geen reisverzekering af te sluiten, best een verzekering speciaal voor skivakanties. Op die manier bespaar je jezelf eventuele torenhoge facturen voor vervoer per helicopter of een dringende repatreatie. Informeer jezelf ook eens over een verzekering tegen loonverlies.

Skiles nemen

Als je nog helemaal niet vertrouwd bent met skiën, neem je best skiles. Mensen beginnen met skiën op erg uiteenlopende leeftijden. Hierdoor heb je ook mensen van allerlei leeftijden op een beginnerscursus skiën. Je hoeft je dus helemaal geen zorgen te maken over je leeftijd. Een cursus volgen is in ieder geval een must. Het zou gevaarlijk zijn voor jou en voor de andere skiërs als iemand de piste op zou gaan zonder enige kennis van de pisteregels, de internationale ski-etiquette, de werking van de skiliften en de betekenis van de symbolen op de piste. In het ideale geval volg je skilessen nog voor je vertrekt op je skivakantie. In Nederland en België kan je skilessen volgen in enkele sportscholen. Het is daarnaast ook mogelijk om skilessen te volgen in het land van bestemming. De meeste lesgevers spreken een aardig mondje Engels. In enkele gevallen, meer en meer overigens, spreekt de lesgever ook Nederlands. Als je tijdens je skivakantie skiles wil volgen, probeer jezelf dan op voorhand in te schrijven. Dit kan via de meeste reisbureaus. Zo vermijd je teleurstelliingen ter plaatse. Sinds kort kan je ook instructievideo’s over skiën vinden op het internet. Het kan geen kwaad om ze te bekijken, maar ze vervangen geenszins de lessen gegeven door professionelen.

Offerte voor skivakanties? Klik hier