Sparen voor je vakantie

Alle vakantiemogelijkheden brengen je al helemaal in de stemming. Het liefst ga je morgen al op vakantie. Wordt het backpacken, een verre reis of gewoon een heerlijke lange week er tussenuit? Waar je ook naartoe wilt en wat je wilt gaan doen, je zult waarschijnlijk moeten sparen om die droom werkelijkheid te maken. Duik in de aanbiedingen en reisgidsen en bereken hoeveel geld je nodig hebt voor je vakantie. Zo kun je heel gericht gaan sparen om zo snel mogelijk het vliegtuig te kunnen pakken.

Hoeveel geld heb je nodig voor je vakantie?

Met alleen je vliegtickets ben je er nog niet. Op vakantie moet je ook een fijne accommodatie tot je beschikking hebben, je wilt elke dag lekker eten en vergeet vooral niet de uitstapjes die je wilt maken. Een excursie naar de woestijn, een duikcursus, een boottrip of workshop brengen allemaal mogelijke kosten met zich mee waar je rekening mee dient te houden zodat je straks alles kunt doen wat je wilt op je vakantiebestemming. Er zijn verschillende online rekentools om te berekenen hoeveel geld je moet sparen voor je vakantie. Of maak voor jezelf een lijst met de kosten die je allemaal verwacht. Deel het bedrag door het aantal weken tussen nu en de datum waarop je wilt vertrekken en je weet hoeveel je elke week opzij moet zetten.

Maak een (virtuele) spaarpot

Geld opzij zetten klinkt makkelijker dan gedaan, want soms pak je stiekem wat geld weer terug uit je spaarpot. Wees streng voor jezelf om je spaardoel snel te kunnen halen. Zorg voor een spaarpot die je écht niet zomaar open krijgt, of nog handiger, een virtuele spaarpot waar je niet aan kunt komen tot je je spaardoel hebt bereikt. Bij verschillende banken, waaronder bijvoorbeeld ING, kun je dit op je spaarrekening doen. ´Doelsparen´ noemen ze dat. Hiermee kun je zo´n virtuele spaarpot binnen je eigen rekeningen aanmaken om op te sparen voor een doel: je vakantie dus. Je kunt de rekening een naam geven en ook een motiverende foto toevoegen. Je stelt zelf in hoeveel geld er moet worden ingelegd voordat je spaardoel bereikt is en je de virtuele spaarpot weer kunt openen.

Hoe houd je geld over?

Wanneer je een flink bedrag nodig hebt voor je vakantie moeten alle beetjes helpen om je spaardoel te bereiken, maar met alleen maar wat restjes in je spaarpot stoppen kom je er niet heel snel. Om geld over te houden om te sparen kun je kritisch naar je uitgaven kijken. Schrijf eens op waar je geld precies naartoe gaat in een maand en beoordeel zelf wat je beter had kunnen sparen. Om te sparen voor je vakantie kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken een avondje niet uit te gaan en het volledige bedrag wat je anders had uitgegeven in je spaarpot te stoppen. En benut je bijvoorbeeld je sportabonnement eigenlijk wel echt? Of kun je voor die ene keer in de maand beter gratis thuis wat oefeningen doen en je maandelijkse abonnementskosten op je spaarrekening storten?