Minicruise

Minicruise

Minicruise

Soms krijg je ineens de behoefte er eens tussenuit te gaan. Even een paar daagjes uit de sleur om daarna weer helemaal opgeladen over te gaan tot de orde van de dag. Dan kun je natuurlijk een leuk hotelletje reserveren in de bossen, op de hei of in een mooie stad. Maar een minicruise is net zo gauw geboekt. En bovendien weer eens iets anders …

Wat is een minicruise?

Een minicruise is niets anders dan een tochtje van een paar dagen op een schip. Dat kan over een rivier zijn, maar ook over zee. Er zijn een aantal in het oog springende verschillen met een ‘gewone cruise’. Ten eerste blijf je dichter bij huis omdat je in een paar dagen immers niet zo ver kunt reizen. Ten tweede zijn de schepen veel kleiner en daarmee ook de aantallen medepassagiers. Kunnen de gigantische en luxe zeecruiseschepen tot wel duizenden opvarenden herbergen, op een minicruiseschip reizen op zijn hoogst een man of 200 mee. Ten derde zijn de faciliteiten op een minicruiseschip minder uitgebreid waardoor deze cruises ook voor veel minder geld aangeboden kunnen worden.

Advertenties van onze partners

Voorzieningen minicruise

Slapen In ieder geval kun je bij elke minicruise slapen in je eigen bed. Of dat in een binnenhut zonder uitzicht of een buitenhut met raam is, hangt af van de prijs. Hoe goedkoper de reis, hoe minder luxe. Zo kan het ook zijn dat je in een heel kleine tweepersoons binnenhut, met stapelbed en zonder toilet op de kamer, terechtkomt. Vraag dit na bij de cruisemaatschappij voor je gaat boeken en let goed op de kleine lettertjes bij aanbiedingen. Eten en drinken Alle schepen beschikken over minstens één restaurant en bar. Maar vaak zijn er meerdere gelegenheden waar je iets kunt eten en/of drinken. Bijvoorbeeld een chique restaurant waar je romantisch kunt dineren en een fastfood-variant voor de snelle hap. Of een gezellige kroeg en een disco speciaal voor de jongeren. Vermaak Eén ding is zeker; op een minicruise hoef je je niet te vervelen. Afhankelijk van de grootte van het schip, de cruisemaatschappij en het soort cruise dat je boekt, valt er van alles te beleven. Zo kun je op sommige schepen lekker zwemmen en naar de bioscoop, de disco of het casino. Verder zijn er veel schepen met winkeltjes waar je tot ’s avonds laat kunt shoppen en is er soms live entertainment. Voor de kleintjes zijn er animatieteams die van alles met ze ondernemen zodat je als ouder je handen vrij hebt.

Bestemmingen

Minicruise Engeland Veruit de meeste minicruises hebben Engeland als bestemming. De populairste trips zijn die van IJmuiden naar Newcastle en die van Rotterdam naar Hull. Vooral de laatste trip heeft veel te bieden voor ‘minicruisers’; in Hull zelf kun je gezellig winkelen, naar het diepzeeaquarium of gratis musea bezoeken. Maar van daaruit ben je ook snel in -de Europese Toeristenstad van 2007- York of het eeuwenoude stadje Lincoln met zijn prachtige kathedraal en vele toeristische attracties. Minicruise Schotland Ook geweldig voor een korte trip is een minicruise naar Schotland. Land van de adembenemende ruige natuur en de whisky! Je kunt onder meer reisjes boeken naar cultuurstad Edinburgh en winkelstad Glasgow. Minicruise Nederland Ons eigen waterland hoort zeker in dit rijtje thuis. Want waar kun je nu beter varen dan in Nederland? Bovendien krijgen bekende plaatsen bezien vanaf het water ineens een heel andere dimensie. Wat dacht je van een minicruise langs de Betuwe en de Zeeuwse wateren, waarbij je allerlei prachtige dorpjes en steden aandoet? Of vanuit wereldstad Amsterdam via het IJsselmeer naar Gelderland? Er zijn mogelijkheden genoeg. Minicruise Duitsland De Nederrijn-route is bijvoorbeeld heel geschikt voor een minicruise. Vanaf Arnhem zak je deze rivier af naar de Moezel en doe je plaatsen aan als Düsseldorf, Koblenz en Keulen. Met onderweg veel te zien: grote steden, drukke havens, maar ook indrukwekkende natuurgebieden en schattige dorpjes. En dit is slechts één voorbeeld uit het grote aanbod minicruises over de Rijn en de Moezel in Duitsland. Minicruise Scandinavië Niet zo bekend als de minicruise naar Engeland of zo populair als de Rijnreisjes, maar geweldig leuk als je op zoek bent naar iets anders. Met als startpunt de Amsterdamse havens vaar je bijvoorbeeld naar Kopenhagen in Denemarken en de Noorse hoofdstad Oslo. Maar je kunt ook een unieke minicruise maken langs de Noorse fjorden.

Themacruise

De allernieuwste ontwikkeling op het gebied van de minicruise zijn de zogenaamde themareisjes. Daarbij staat de hele cruise in het teken van één bepaald thema. Omdat het aantal bestemmingen -door het korte tijdsbestek- toch redelijk beperkt is, zien reisorganisaties dit als dé manier om de minicruise voor een groter publiek aantrekkelijk te maken. En ze hebben gelijk; de themacruises zijn een groot succes! Een kleine greep uit het aanbod: - Culinaire minicruise, met maaltijden van niveau. - Romantische minicruise, voor verliefde stelletjes of honeymooners. - Danscruise, met live dansmuziek. - Whisky minicruise, met proeverij en informatie. - Diamantcruise, van diamantstad Amsterdam naar diamantstad Antwerpen. - Oud-Hollandse stedencruise, varen langs de mooiste historische Hollandse stadjes. - Piratencruise of heksencruise, leuk voor de kids.

Kosten

Voor een paar tientjes kun je al ‘op minicruise’ naar Engeland. Dan moet je echter geen grote verwachtingen hebben wat betreft de voorzieningen op het schip en de luxe van je hut. Dat stelt meestal niet meer voor dan een kleine binnenhut met stapelbedden, zonder toilet en douche. Heb je een paar tientjes meer te besteden, dan behoort een ruimere buitenhut met eigen sanitair al snel tot de mogelijkheden. Voor de prijs hoef je een minicruise dus zeker niet te laten. Het mooie van de ruime keuze in minicruises is dat er voor iedere smaak en budget wel eentje te vinden is. Globaal kun je stellen: hoe groter en luxer het schip en hoe exclusiever de bestemming, hoe duurder de cruise. En ook voor themacruises liggen de kosten hoger.

Offerte voor minicruise? Klik hier